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QUESTION: Several weeks ago, I listed a property fbr sale. After explaining that our firm does not engage in designated
dual agency, but does practice "standard" dual agency, rny owner-client signed our listing agreement and authorized us to
act as a dual agent. One of the other agents at my firm has a buyer-client who just submitted an offer that is below the

listing price. When my client asked me how he should counter, I explained that, in the dual agency context, I could not
advise him on his negotiation strategy. My client was unhappy about my refusal to advise him. He now claims that the

Real Estate Commission has given him a different opinion about what I can and cannot do. Are there limits on what
advice I can give my seller-client in this context?

ANSWER: Absolutely. There is an excellent discussion of this subject in a publication that is available on the Real Estate

Commission's website. It is titled: "Dual and Designated Dual Agency Revisited". The publication was part of the course

materials for the Commission's 2009-2010 Broker-in-Charge Annual Review Course. Many of the following principles
are set forth explicitly in that publication.

An agent (or firm) acting as a dual agent owes the same fiduciary duties to both pafties. Because of these identical yet
competing fiduciary duties, the agent/firm's ability to advise and advocate for either client becomes much more limited. In
the Commission's words, unless the firm practices designated dual agency, dual agency "effectively neutralizes agents as

to their advocacy roles." In discussing designated dual agency, the Commission notes that designated agency was

designed as "a mechanism for firms practicing drsclosed dual agency to restore to their clients some of the representation
and advocacy of client interests that is lost with standard dual agency."

The Commission's course materials include a list of do's and don'ts for any agent who acts as a standard dual agent. The
first "don't" reads as follows: "A Broker/Dual Agent May Not... suggest to either party an amount to offer or counteroffer
for the property... The broker/standard dual agent must refrain from recommending any course of conduct to one principal
which might compromise the bargaining position of his/her other principal."

If your firm uses the standard Exclusive Right to Sell Listing Agreement (Standard Form l0l), you rnight point out the

language in paragraph 17(c)(2) to your client. It reads: "Seller is fully aware of and understands the implications and

consequences of Firm's dual agency role as expressed herein to provide balanced and l-air representation of Seller and

buyer and to encourage and effect communication between them rather than as an advocate or exclusive agent or
representative. "

NC REALTORS@ provides articles on legal topics as a member service. They are general statements of applicable legal
and ethical principles for member education only. They do not constitute legal advice. The services of a private attorney
should be sought.for legal advice.
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